Alle kuusikymppisenä pienyrittäjänä nauttimaan eläkepäivistä – ryhmäeläkevakuutus mahdollistaa aikaisen eläköitymisen

Alle kuusikymppisenä pienyrittäjänä nauttimaan eläkepäivistä – ryhmäeläkevakuutus mahdollistaa aikaisen eläköitymisen

Julkaistu Kauppalehdessä 18.1.2021 klo 07.00

 

Mitä nuorempana eläkesäästämisen aloittaa, sen halvemmalla pääsee ja eläkettä kertyy jo merkittäviä määriä. Ikinä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa.

Vuosien rankan yrittäjäelämän jälkeen alle kuusikymppisenä nautiskelemaan eläkkeestä? Moni haaveilee voivansa jättäytyä pois työelämästä niin, että itsellä riittää hyvin vielä virtaa ja jaksamista harrastaa ja toiveissa on mahdollisesti jättää yritys seuraavalle sukupolvelle jo hyvissä ajoin.

Tämä ei missään tapauksessa ole mahdoton skenaario. Vaikka eläkeiän nostaminen onkin politiikassa ollut tapetilla, yksityisillä eläkevakuutuksilla on mahdollista parantaa omaa eläkekertymäänsä ja jättäytyä työelämästä jopa 55-vuotiaana. Eikä tämä vaihtoehto ole avoinna vain suuryritysten toimitusjohtajille, vaan pienyrittäjätkin voivat ottaa ansaitun äkkilähdön eläkkeelle.

55-vuotiaana eläkkeelle ryhmäeläkevakuutuksella
– Alle kuusikymppisenä on mahdollista päästä eläkkeelle ryhmäeläkevakuutuksen avulla. Tarvitaan vain ryhmä ja eläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 55-vuotiaana, kertoo Suomen yrittäjäturvan toimitusjohtaja Teemu Lillrank, jolla on vuosien kokemus työskentelystä yrittäjien kanssa.

Ryhmäeläke tarjoaa mahdollisuuden joustavaan eläkkeelle siirtymiseen ja se täydentää lakisääteistä eläkettä. Ryhmäeläkevakuutuksessa vakuutussummat kerryttävät tuottoa rahastoissa ja lopullinen eläketaso määräytyy maksettujen erien ja niiden tuottojen mukaan.

– Ryhmäeläkkeitä käytetään laajasti isommissa yrityksissä, joissa voidaan muodostaa ryhmän esimerkiksi johtoryhmästä tai esihenkilöistä. Myös pienet yritykset voivat kuitenkin hyvin hankkia ryhmäeläkevakuutuksen. Esimerkiksi kahden hengen yrityksessä nämä kaksi muodostavat ryhmän, Lillrank kuvailee.

Näin pienyrittäjätkin voivat suunnittelemalla päästä nautiskelemaan työnsä hedelmistä jo ennen virallista eläkeikää. Ryhmäeläkesäästäminen on turvallista ja hyvä ratkaisu yrittäjälle.

– Ryhmäeläkevakuutuksen maksuja saa vähentää verotuksessa. Mikäli vakuutuksenottaja menehtyy ennen kuin pääsee eläkkeelle, kerätty summa menee hänen edunsaajalleen, Lillrank luettelee.

Mitään selkeää ohjeistusta tai suositussummaa sopivasta vakuutuksen tasosta ei ole mutta tärkeintä on, että yrittäjä saa eläkeaikana nauttia hyvästä ja kohtuullisesta eläkkeestä.

– Maksujen määrä riippuu ihan yrityksestä ja vakuutuksenottajasta. Joissain paikoissa ryhmäeläkevakuutukseen laitetaan kolmasosa palkasta, kuusinumeroisia summia vuodessa, joissain muutamia satasia. Ei ole mitään kaikille toimivaa nyrkkisääntöä, Lillrank kertoo.

Älä odota viime tippaan, aloita säästäminen jo nuorena
Tietysti mitä suurempia summia ryhmäeläkkeeseen laittaa ja mitä nuorempana aloittaa säästämisen eläkettä varten, sitä mukavampia summia yrittäjä saa ansaituille eläkepäivilleen. Tämä pätee kaikkeen eläkesäästämiseen.

– Jos kolmikymppisenä aloittaa eläkesäästämisen, siinä on kolmisenkymmentä vuotta aikaa kerryttää eläkettä. Mitä myöhemmin herää, sitä enemmän maksaa, Lillrank muistuttaa.

Hän kuitenkin rauhoittelee, että ei ole mikään hätä, vaikka eläkevakuutuksen otto olisikin nuorempana jäänyt:

– Jatkuvasti on yli viisikymppisiä asiakkaita, jotka haluavat parantaa eläkettään ja kyselevät, mitä voi vielä tehdä oman eläkkeen parantamiseksi. Ehdottomasti on vielä mahdollista useamman hengen yrityksissä ottaa ryhmäeläkevakuutus tai yksinyrittäjänä maksaa yksilöllistä eläkevakuutusta, Lillrank kertoo.

– Ja hyvä muistaa myös muut vakuutukset kuten henkivakuutus tai työkyvyttömyysvakuutus. Ikääntyneillä työntekijöillä kun voi olla enemmän myös terveysongelmia eikä työskentely tavoiteltuun eläkeikään asti välttämättä onnistu.